houten tuinhuis dubbele deur

Hoe kies je een houten tuinhuisje?

Het houten tuinhuisje speelt een cruciale rol bij het opzetten en opbergen of opruimen van je buitenruimte. Of het nu gaat om natuurlijk hout, een composietmodel of zelfs een kleine structuur zoals een poolhouse, het is essentieel om de juiste materiaalkeuze te maken. In dit artikel bekijken we de verschillende beschikbare opties, hun onderhoud en in het bijzonder de verschillende houtsoorten zoals dennenhout.  

De verschillende soorten houten tuinhuisjes 

Door te investeren in een houten tuinhuisje voeg je niet alleen functionaliteit toe aan je buitenoase, maar ook een vleugje vakmanschap en kwaliteit die de tand des tijds zal doorstaan. Laten we de verschillende mogelijkheden ontdekken voor het perfecte hout om je tuin elegant mee tot leven te brengen en tegelijkertijd het gebruik van de ruimte te optimaliseren, afhankelijk van de gebruikte materialen.  

Houten tuinhuisjes 

Houten tuinhuisjes zijn populair vanwege hun natuurlijke, esthetische en functionele uitstraling. De meest gebruikte houtsoorten voor tuinhuisjes zijn spar, lariks en ceder. 

  • Vurenhout is een populair economisch alternatief voor tuinhuisjes. Het is gemakkelijk te verwerken, maar vereist regelmatige behandeling om bestand te zijn tegen de weersomstandigheden. 
  • Lariks, een rustieke houtsoort, staat bekend om zijn natuurlijke vermogen om insecten en schimmels te weerstaan, waardoor het een duurzaam maar duur hout is. 
  • Ceder is een charmant hout met een sterke geur dat insecten op natuurlijke wijze afstoot en superbestendig is tegen extreme weersomstandigheden. 

Deze soorten passen perfect in elke buitenomgeving en zijn zeer duurzaam als ze goed worden verzorgd. 

Samengesteld tuinhuis  

Het composiet tuinhuisje is het product van een combinatie van houtvezels en kunststofharsen, waardoor een interessante balans ontstaat tussen praktisch onderhoud en esthetiek. Met dit type afdak kun je afscheid nemen van verven en beitsen - je hoeft je composiet tuinhuisje alleen maar af en toe schoon te maken om het er onberispelijk te laten uitzien. Het is een milieuvriendelijke, weerbestendige oplossing die niet krom trekt. Kortom, het heeft de uitstraling van hout zonder de nadelen van onderhoud. 

Vergelijking tussen houten en composiet tuinhuisjes 

Bij het maken van een vergelijking tussen deze 2 opties zijn er een paar belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Als je de schoonheid van je tuin op lange termijn wilt verbeteren. 

Duurzaamheid: investeer in een lange levensduur    

Als je een houten tuinhuisje goed onderhoudt, kan het tientallen jaren meegaan. Maar kun je de uitdaging van regelmatig onderhoud aan? Het is belangrijk om te weten dat sommige houtsoorten, zoals sparrenhout, regelmatig moeten worden behandeld tegen insecten en schimmelwerende middelen. Als je het niet zeker weet, overweeg dan tuinhuisjes van imitatiehout die zijn ontworpen om UV-stralen, vochtigheid en klimaatveranderingen te weerstaan zonder dat ze speciaal onderhoud nodig hebben.   

Esthetiek: voeg een vleugje charme toe  

Natuurlijk hout staat bekend om zijn authenticiteit, warmte en uniekheid. Composieten hebben daarentegen grote vooruitgang geboekt in het reproduceren van dezelfde kwaliteiten van natuurlijk hout op een realistische manier. De keuze hangt meestal af van je persoonlijke voorkeur en de stijl die je voor je woning wilt. 

Onderhoud: voor een onberispelijk uiterlijk 

Het grootste voordeel van tuinhuisjes van composiet is dat ze heel weinig onderhoud nodig hebben. In tegenstelling tot hout, dat moet worden geschuurd, geverfd of behandeld met specifieke producten, onderhoud tuinhuis van composietpanelen zo eenvoudig zijn als schoonmaken met alleen water en milde zeep. Over het algemeen zijn één of twee schoonmaakbeurten per jaar voldoende om het in onberispelijke staat te houden.  

Welk materiaal moet ik kiezen voor een houten tuinhuisje?  

Een multifunctioneel houten tuinhuisje vereist een zorgvuldige materiaalkeuze. Dit heeft niet alleen invloed op het ontwerpaspect, maar ook op de duurzaamheid en het onderhoudsgemak om de structuur en wat erin zit te behouden. 

Voorbeelden zijn :  

Dennenhout: voor een vleugje authenticiteit  

Den, vooral de noordelijke spar (Picea abies), wordt vaak gebruikt om kleine tuinhuisjes van te maken. Het is een licht, praktisch hout, perfect voor bouwprojecten. Het moet echter om de 3 tot 5 jaar worden behandeld tegen schimmel en parasieten met speciale verven of glazuren. 

Dennen: een oase van frisheid  

Grenen is ook een populair alternatief, dankzij de betaalbaarheid en eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van sparren. Met de juiste impregnatie, zoals met autoclaaf behandeld grove den, wordt het resistenter. Maar net als bij vurenhout is regelmatig onderhoud essentieel om de charme te behouden. 

Acacia: natuurlijk elegant  

Acacia is een solide houtsoort die bekend staat om zijn sterkte en zijn vermogen om aanvallen van buitenaf te weerstaan. Dankzij de natuurlijke eigenschappen is deze dichte houtsoort minder gevoelig voor biologische aantasting en vereist het minder onderhoud. Het is een uitstekende optie voor wie een slijtvast natuurlijk materiaal met een elegante afwerking wil.  

Onderhoud van houten tuinhuisjes: methoden en advies  

Regelmatig onderhoud van het hout in je tuinhuisje verlengt de levensduur, voorkomt schade door weersinvloeden en behoudt het uiterlijk. 

Eerste behandeling  

Wanneer een nieuw houten tuinhuisje wordt geleverd, net na de montage, is het essentieel om een specifiek behandelingsproduct aan te brengen. Vergeet niet om het hele frame en de structuur te behandelen als het niet voorbehandeld is. Breng een beschermende laag gelijkmatig aan met gereedschap zoals kwasten, rollers of spuitpistolen.  

Jaarlijks onderhoud  

Zorg ervoor dat je de algemene staat van het onderdak elk jaar regelmatig controleert. Kijk of er tekenen van verslechtering zijn, zoals scheuren of versleten plekken. Gebruik vervolgens een zachte borstel en milde zeep om het grondig schoon te maken voordat je een nieuwe laag beits of verf aanbrengt. Je zult een aantal nieuwe gewoonten in je dagelijks leven moeten introduceren om de duurzaamheid van je houten tuinhuisje te garanderen. 

Schadeherstel  

Als je beschadigde plekken vindt, neem dan onmiddellijk maatregelen om ze te repareren. Zorg ervoor dat je alle defecte of gespleten planken vervangt en behandel nieuwe planken met schimmelwerende en insectendodende producten voordat je alles terugplaatst. 

Je houten tuinhuis optimaliseren 

Houten tuinhuisje met een plat dak, geïnstalleerd op de bodem van een tuin.

Naast het kiezen van de houtsoort moet je ook rekening houden met andere materialen en accessoires om de isolatie en waterdichtheid van je tuinhuisje van natuurlijk hout te optimaliseren. 

Dak 

Het dak voor tuinhuisje is een belangrijk element om de veiligheid en duurzaamheid van je tuinhuisje te garanderen. Daken van isolatiepanelen, bitumen of plaatstaal zijn waterdicht. Voeg een extra functioneel en esthetisch tintje toe. Denk eraan het dak te isoleren en goten toe te voegen om regenwater weg te leiden van de fundering. 

Vloeren en isolatie  

Er moet ook rekening worden gehouden met de grond waarop het tuinhuisje wordt geplaatst. Een verhoogde grond biedt bescherming tegen vocht uit de grond, terwijl de installatie van isolatiepanelen (geotextielvilt) het afdak duurzaam en vooral het hele jaar door operationeel maakt. Dit wordt zeer gewaardeerd voor toepassingen zoals een poolhouse, een doe-het-zelf-werkplaats of zelfs een kantoor. 

Kortom, of het nu massief hout, composietmateriaal of andere duurzame materialen zijn, de keuze van het materiaal van het tuinhuisje is essentieel. Denk niet alleen aan de esthetische aantrekkingskracht, maar ook aan de duurzaamheid, het werk en het herhaaldelijke maar noodzakelijke onderhoud. Het feit dat de composietversie het hele jaar door zijn natuurlijke uiterlijk behoudt, zonder enige moeite, is een belangrijk criterium in de snelle wereld van vandaag.