Minimalistische close-up van een Dak voor tuinhuis gemaakt van EPDM-membraan, een natuurlijke omgeving in een regenachtige tuin, met de nadruk op de onberispelijke details van het dak, een oppervlak dat nat wordt door regendruppels, omgeven door groen.

Dak voor tuinhuis: hoe kiezen?

Het Dak voor tuinhuis zorgt voor de stevigheid van de structuur en beschermt het tegen vocht en agressie van buitenaf, terwijl het ook bijdraagt aan het esthetische uiterlijk. Er zijn verschillende soorten daken beschikbaar. De ideale optie combineert stevigheid, waterdichtheid, duurzaamheid en installatiegemak. De keuze is aan jou!

Laten we eens kijken naar de verschillende dakbedekkingsopties en de voordelen ervan.

Een ruime keuze aan daken voor tuinhuisjes

Er zijn verschillende soorten daken voor tuinhuisjes:

Bitumen viltdak   

Dakvilt is geïmpregneerd met bitumen en wordt gebruikt om platte daken te isoleren. Het fungeert als vochtscherm in tuinhuisjes. Het wordt meestal omwikkeld met grofkorrelig zand, fijn grind of leischilfers om de weerstand tegen slijtage en UV-stralen te verbeteren. Na installatie wordt het bevestigd met lijm en nietjes. Kies altijd voor vilt van topkwaliteit.

  • Voordelen: goedkoop, isolerend en waterdicht; lichtgewicht; eenvoudig te installeren.
  • Nadelen: niet erg duurzaam; niet altijd weerbestendig; ontbindt op korte termijn in de zon.

EPDM-dak

Een EPDM-dak onder een blauwe hemel.

EPDM dakbedekking, ook bekend als synthetisch rubber, is een elastisch membraan dat wordt geïnstalleerd op platte daken. Het kan gebruikt worden als buitenste bedekking op een plat dak of als waterdichtingsmembraan onder een andere bedekking.

  • Voordelen: zeer duurzaam; 100% waterdicht; effectieve bescherming tegen regen en sneeuw; levensduur tot 50 jaar; UV- en temperatuurbestendig van -40 tot 120 graden; rekbaar tot 300%; hoge geluiddempende capaciteit bij zware regenval.
  • Nadelen: niet gemakkelijk te installeren, om gaten en scheuren te vermijden moet je de installatie-instructies nauwgezet volgen; dure oplossing.

Bitumen shingle dak

Houten tuinhuisje met een schuin dak bedekt met Bitumen dakspanen (leien).

Dakbedekking met bitumenleien, ook bekend als"dakshingles", is zowel aantrekkelijk als effectief voor tuinhuizen met een hellend dak. Shingle bestaat uit een onderlaag van glasvlies dat aan beide zijden geïmpregneerd is met bitumen en een bovenlaag van minerale korrels. Het is bestand tegen vorst en hoge temperaturen en garandeert een optimale waterdichtheid. Het is verkrijgbaar in drie vormen: rechthoekig, zeshoekig en vlakke tegels, in verschillende kleuren om je tuinhuisje een persoonlijk tintje te geven. 

  • Voordelen: geluiddempend bij regen; lichtgewicht; gemakkelijk te snijden en te vouwen; weerbestendig.
  • Nadelen: minder duurzaam dan plaatstaal; bij de productie worden aardolieproducten gebruikt, wat een impact kan hebben op het milieu; de installatie kan technisch zijn.

Metalen dak

Metalen dak is een lichtgewicht metalen dak dat verkrijgbaar is in verschillende moderne stijlen met een hellend dak. Het dak met staande naad is de eenvoudigste van de opties voor dakbedekking uit plaatstaal. Er zijn ook tangentiële profielen, die het resultaat van dakpannen geven, zonder de beperking van het gewicht. Er is ook trapeziumvormig plaatstaal voor tuinhuisjes. Het biedt een opmerkelijke stabiliteit dankzij de roestwerende gegalvaniseerde staalplaten. Hoe hoger het profiel, hoe stabieler het dak.

  • Voordelen: aantrekkelijke prijs; onbreekbaar en weerbestendig; eenvoudig te installeren en te demonteren.
  • Nadeel: beperkte esthetische aantrekkingskracht; gevoelig voor regengeluid, dat alleen kan worden verminderd door een antidruppelcoating aan de onderkant aan te brengen.

Bevestigen​ 

Je kunt het vilt van een traditioneel dak bedekken met een pannendak (beton of terracotta). Om dakpannen te installeren, is een helling van ongeveer 28 graden vereist. Dit betekent echter een aanzienlijke extra belasting die niet alle huizen aankunnen. Het dak moet daarom worden versterkt door balken toe te voegen om het dak te ondersteunen.

  • Voordelen: aantrekkelijk uiterlijk; gaat lang mee.
  • Inconvénients : poids imposant ; savoir-faire nécessaire pour la pose ; dépenses importantes pour renforcer la structure. 

Leien dak

Zuivere natuurleien Leien dak is een populaire keuze vanwege de adel van het materiaal. Zijn geraffineerdheid, vooral zichtbaar op veelhoekige paviljoenen, gaat gepaard met onmiskenbare kwaliteiten: grote duurzaamheid, weerbestendigheid en uitzonderlijke waterdichtheid. Het is een keuze die voldoet aan de eisen van een gezond, slijtvast dak.

  • Voordelen: prestaties; duurzaamheid; charme en lange levensduur; milieuvriendelijk; lage kosten.
  • Nadelen: hoog gewicht en daarom onderhevig aan tegelreserves; de structuur moet verstevigd worden; installatie kan technisch zijn.

Groen dak 

Luchtfoto van een tuinhuisje met een groen dak, omgeven door een goed onderhouden tuin met planten.

Het Groen dake is een ecologisch en natuurlijk statement. Het is een van de trends voor tuinhuisjes in 2024. Een groen dak absorbeert UV-stralen en beschermt de structuur tegen hagel en vorst. Het zorgt ook voor een betere thermische en akoestische isolatie, waardoor de temperatuur koeler blijft in de zomer en warmer in de winter.

  • Voordelen: goede thermische isolatie; aantrekkelijk uiterlijk; milieuvriendelijk 
  • Nadelen: hoge initiële kosten, het dak moet een minimale belasting van 100 kg/m² dragen; vereist regelmatig onderhoud.

Hoe kies ik een onderdak?

Om het juiste dakbedekking voor een tuinhuis kiezen, moet je rekening houden met de volgende punten:

  • Esthetiek: Het dak dat je kiest moet passen bij de stijl van je exterieur en je huis. Tegels of natuurleien passen gemakkelijk bij verschillende exterieurs en huisstijlen.
  • Budget: de verwachte kosten zullen sterk variëren afhankelijk van de gebruikte materialen. Als je een beperkt budget hebt, moet je kiezen voor een alternatief met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en functionaliteit.
  • Klimaat: je keuze kan worden beïnvloed door het klimaat in je regio. Sommige materialen zijn beter geschikt voor barre klimatologische omstandigheden. Andere, zoals trapeziumplaten, zijn beter geschikt voor vochtige gebieden of gebieden aan zee.
  • Dakhelling: de dakhelling voor een tuinhuisje beïnvloedt de waterafvoer en de materiaalkeuze. Als je tuinhuisje een ondiepe helling heeft, kun je het beste lichtgewicht materialen gebruiken om te voorkomen dat water zich ophoopt.
  • Waterdichting en drainage: twee essentiële criteria om waterinfiltratie en schimmelgroei te voorkomen.
  • Compatibiliteit met de structuur van het onderdak: zorg ervoor dat het dak compatibel is met de structuur van je onderdak, die het gewicht van het dak dat je kiest moet kunnen dragen.
  • Thermische en akoestische isolatie: je dak isoleren vermindert warmteverlies, verbetert het thermische comfort, beschermt de inhoud van je schuilplaats tegen vocht en vermindert indien mogelijk overlast van buitenaf.
  • Duurzaamheid & onderhoud: idealiter kies je voor een duurzame oplossing die weinig onderhoud vergt en bestand is tegen de elementen.

Een dak voor een tuinhuisje installeren

De installatie van een tuinhuisje vereist soms een zekere expertise. Welk type dak je ook kiest, de essentiële stappen van de installatie omvatten :

  • Bereid je voor door het dak op te meten en schoon te maken;
  • Controleer de helling van het dak,
  • Zorg ervoor dat het dak waterdicht is: onderschat de kracht van waterdichting niet.
  • De elementen bevestigen en afwerken: schroef de metalen panelen stevig vast, want ze moeten goed uitgelijnd zijn om te voorkomen dat er water doorheen komt, wat de doeltreffendheid van het dak vermindert. Bij het bevestigen van bitumineuze shingles moet rekening worden gehouden met overlappingen.
  • Gebruik alleen materialen van hoge kwaliteit.
  • Voldoe aan de bouwnormen voor een succesvolle installatie.
  • Als je een vakman inschakelt, vergelijk dan offertes en controleer feedback.
  • Doe-het-zelvers die het zelf willen doen, moeten de instructies volgen en de tijd nemen om elke stap correct uit te voeren.

Als je deze aanbevelingen opvolgt, heb je een sterk, waterdicht en elegant tuinhuisdak .

Nu kun je het perfecte dak voor je tuinhuisje kiezen. Kies materialen van hoge kwaliteit die geschikt zijn voor je klimaat en je vereisten. Voor een succesvol dak moet je met drie dingen rekening houden: waterdichtheid, duurzaamheid en esthetiek. Neem de tijd om alles te weten te komen en de juiste materialen te kiezen voor een duurzaam, aantrekkelijk tuinhuisje. Aarzel niet om een vakman in te schakelen voor een optimale installatie.